Projekt: Nagradni fotografski natečaj »Svet za vse« za vseh osem DEOS centrov (Notranje Gorice, Medvode, Topolšica, Črnuče, Gornji Grad, Trnovo, Cerknica in Horjul) koordinira Ana Petrič, direktorica DEOS Centra starejših Notranje Gorice v sodelovanju z Zavodom Aktivna starost, s.p

Glavni cilj projekta je skozi fotografije približati naravo, skupnost, okolico centrov in krajev stanovalcem centrov. Predvsem tistim, kateri sami v naravo ter na posebna in čudovita mesta ne zmorejo več.

Projekt »Svet za vse« zato, ker ni samoumevno, da vsi stanovalci domov in centrov za starejše hodijo okrog in vidijo lepote narave. Nekateri zaradi svojih fizičnih, gibalnih ovir ali bolezni ne zmorejo več niti na teraso centra, pred center ali na sprehod oziroma izlet. Lahko pa naredijo nekaj korakov po hodnikih ali pa jih po enotah, prostorih zapeljejo zaposleni in svojci.

Pogled na naravo (tudi, če gre le za fotografijo) pomirja, zbudi spomine, povzroči dobro počutje, zato je najmanj, kar lahko naredimo, da vse te lepote narave prinesemo k njim, če sami fizično ne morejo do njih.

Dodatni cilji projekta:

Medgeneracijsko sodelovanje, saj k sodelovanju vabimo tudi otroke in mladostnike, kateri lahko fotografije posnamejo s pametnimi telefoni. K sodelovanju vabimo tako posameznike, kot skupine oziroma organizacije.

Polepšanje in ureditev bivalnih prostorov za stanovalce centrov za starejše.

Nagrade:

  1. mesto (najboljša fotografija): 100 €
  2. mesto (druga najboljša fotografija): 50 €
  3. mesto (tretja najboljša fotografija): tolažilna praktična nagrada

Merila za sodelovanje:

Sodelujejo lahko profesionalni fotografi ali laiki – ljubiteljsko fotografiranje, skupine (društva, šole…) iz vse Slovenije. Starostne omejitve ni. Pošiljatelj lahko pošlje neomejeno število fotografij. Fotografije morajo biti avtorske. Avtor ob pošiljanju navede svoje ime, priimek ter naslov. Osebni podatki se bodo hranili skladno z zakonodajo. V kolikor je želja avtorja, da se ob fotografiji izpostavi tudi njegovo ime in priimek, bo želja upoštevana.

Merila za fotografije:

Fotografije morajo biti lepe, pozitivne, sporočilne npr. cvetje vseh vrst (sončnice, hortenzije…), panorama, naravne znamenitosti, tihožitja, letni časi… Predvsem je pomembno, da stanovalci ob njih začutijo neko milino, da v njih zbudijo lepe spomine, občutke. Trenutno so, glede na časovnico projekta najbolj aktualne fotografije poletja in jeseni, vendar so dobrodošle tudi vse druge fotografije.

Fotografije morajo biti poslane preko spletne aplikacije WeTransfer (https://wetransfer.com) ali na elektronski naslov ana.petric@deos.si.

Najmanjša velikost posamezne fotografije mora biti 4Mb.

Izbor najboljših fotografij

Med 1.10.2020 in 31.10.2020 bo vseh 8 DEOS Centrov organiziralo aktivnost t.i. pregled fotografij, skupaj s stanovalci in izbralo najboljše. Tri fotografije za katere bo največ mnenj, da so najboljše bodo izbrane in nagrajene. Nagrade se bo podelilo v DEOS Centru starejših Notranje Gorice na zaključni prireditvi, katera bo potekala predvidoma v mesecu oktobru 2020. Najboljša dela bodo natisnjena in razstavljena, da bodo na ogled čim večjemu številu stanovalcev centrov.

Nagradni fotografski natečaj poteka od 18.8.2020 do 30.9.2020.

 

Dobrodošli k sodelovanju!

Popeljimo stanovalce tja, kamor sami več ne zmorejo.