Četrtkovo jutro, dne 24.02.2022 je bilo izredno boleče tudi v DEOS Centru starejših Črnuče. Dan, ko je Rusija sprožila obsežno invazijo na Ukrajino in velja tudi danes, 09.04.2022 za največji vojaški spopad v Evropi po drugi svetovni vojni.

Žalost se je čutila v našem Centru. Zaposleni, ki imamo razvito empatijo na najvišjem nivoju, smo čutili, da moramo za soljudi, ki so čez noč ostali begunci in svoj mir poiskali v naši deželi, nekaj narediti.

Z glavno sestro DEOS Centra starejših Črnuče sva se pogovorile z zaposleno, ki prihaja iz Ukrajine in takrat sva s solzami v očeh odločile, da bomo v našem Centru naredili humanitarno akcijo, v kateri bomo zaposleni skupaj s stanovalci izdelali različne izdelke, spekli različne sladice in ponudli tudi domače specialitete z žara.

Zaposlenim sva idejo predstavile in kolektivno so idejo podprli.

K sodelovanju smo povabili tudi različne dobavitelje. Odzvali so se sledeči: slaščičarna Rašica, Ledo servis, Pivka perutninartsvo, Mesnine Žerak, kmetijski pridelki Bobnar in Ljubljanske mlekarne.

Dogodek, ki smo ga poimenovali Dan solidarnosti, smo organizirali v soboto, 09.04.2022. Dogodek smo prijavili tudi na dobrodelno akcijo Slovenske filanttorpije, in sicer 13.Dan za spremembe.

Na dogodku je sodelovalo 20 zaposlenih, kateri smo poskušali s svojim časom, finančnimi prispevki in druženjem z našimi stanovalci prispevati k uspešni humanitarni akciji.

Skupaj smo uspeli zbrati 1120 EUR, ki jih boo podarili družini iz Ukrajine, ki je svoj trenutni mir našli v Sloveniji.

Hvala vsem!

V nadaljevanju vam dodajmo nekaj slik, iz katerih se jasno razbere naša volja za pomoč soljudem v stiski in hvaležnost za mir, ki ga imamo v Sloveniji.

Zapisala:

Mateja Žiher Jurinjak,

direktorica DEOS Centra starejših Črnuče