Projekt »Uvedba lokalne, ekološko pridelane prehrane, z delavnicami za starejše na kmetiji« oziroma krajše »Prehranske delavnice na kmetiji« se izvaja v sklopu 3. Javnega razpisa za podukrep 16.9 Podpora za diverzifikacijo kmetijskih dejavnosti v dejavnosti v zvezi z zdravstvenim varstvom, socialnim vključevanjem, kmetijstvom, ki ga podpira skupnost, ter izobraževanjem o okolju in hrani. Javni razpis se sofinancira iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja v višini 100 odstotkov.

Projekt koordinira družba DEOS d.o.o., v sodelovanju s projektnimi partnerji: Zavod Aktivna starost, so.p., Kmetija Trnulja, katere nosilec kmetijske dejavnosti je Miha Pupis, Domačija Grčin, nosilec dopolnilne dejavnosti Peter Čvan in Kmetija Burjek, nosilec dopolnilne dejavnosti Vinko Štorman.

Opis aktivnosti in dejavnosti:

V sklopu projekta načrtujemo izvedbo 15 prehranskih delavnic na lokacijah treh centrov za starejše DEOS (CS Črnuče, CS Trnovo in CS Notranje Gorice) in na lokaciji kmetije Trnulja. Dogodki bodo obsegali izvedbo izobraževanj in delavnic, z različnimi vsebinami za starejše.

Osrednje teme delavnic bodo prikaz pridelave, predelave in priprave lokalno pridelane ekološke hrane, kuharske delavnice in spoznavanje zdravega načina življenja. Na delavnicah se bo spodbujalo druženje med starejšimi in medgeneracijska druženja starejših oseb z otroci in invalidi.

Glavni cilj projekta je proučitev možnosti diverzifikacije kmetijskih dejavnosti na naslednjo dopolnilno dejavnost: organiziranje delavnic ali tečajev (SKD 85.590 Drugje nerazvrščeno izobraževanje, izpopolnjevanje in usposabljanje)

Dodatni cilji projekta:

  • vpeljava delavnic na temo biološke in zdrave prehrane v redno ponudbo kmetije,
  • razširjanje ponudbe kmetijskih dejavnosti na kmetiji,
  • izboljšanje kakovosti življenja udeležencev delavnic,
  • prilagoditev delavnic za starejše,
  • reševanje izzivov kmetij, ki se soočajo s posledicami epidemije (zmanjšanje povpraševanja po turističnih namestitvah),
  • dodatna ponudba na trgu za starejše v skladu s strategijo dolgožive družbe.

Ključni načrtovani rezultati projekta so:

  • Oblikovan program delavnic pridelave, predelave in priprave lokalno pridelane ekološke hrane na kmetijah.
  • Opredeljeni pogoji za sodelovanje uporabnikov na delavnicah.
  • Opredeljeni osnovni pogoji za kmetijska gospodarstva za izvajanje delavnic s starejšimi osebami.
  • Analiza zadovoljstva in kakovosti življenja uporabnikov ob zaključku projekta.

Projekt evalvira Socialna zbornica Slovenije. 

Projekt traja od 06.04.2022 do 06.04.2025.

Sofinancira se iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja

Pomembne povezave:

 

POROČILO O ZAKLJUČKU PROJEKTA “Lokalna ekološka prehrana in delavnice za starejše”

V sklopu projekta “Uvedba lokalne, ekološko pridelane prehrane z delavnicami za starejše na kmetiji” smo v treh letih dokazali, da lahko povezovanje lokalnih kmetij in socialnovarstvenih institucij prinese konkretne koristi za starejše ter hkrati okrepi trajnostni razvoj podeželja. Projekt, ki ga je vodil DEOS d.o.o., je nastal v sodelovanju s partnerji  ; posestvom Trnulja, kmetijama Burjek in Grčin ter Zavodom Aktivna starost in se izvaja v sklopu 3. Javnega razpisa za podukrep 16.9 . in je financiran iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

Opis aktivnosti ter ciljev projekta :

Cilj projekta je bil, omogočiti starejšim osebam pristen stik s kmetijstvom in ekološko pridelavo hrane in pa aktivno sodelovanje v delavnicah. Poleg tega smo preučili tudi dolgoročne možnosti, kako lahko kmetije razširijo svojo dejavnost na organiziranje tovrstnih delavnic.

Prav tako so bili doseženi vsi zadani dodatni cilji.

Rezultati projekta :

V okviru projekta je bilo izvedenih 22 prehranskih delavnic v centrih DEOS-a in na posestvu Trnulja, kjer so se udeleženci učili o ekološki pridelavi, hladnem stiskanju olj, pripravi zdrave hrane ter spoznali delovanje trajnostnega kmetovanja. Dosegli smo vse predvidene rezultate:

  • Oblikovan program delavnic pridelave, predelave in priprave lokalno pridelane ekološke hrane na kmetijah
  • Opredeljeni pogoji za sodelovanje uporabnikov na delavnicah
  • Opredeljeni osnovni pogoji za kmetijska gospodarstva za izvajanje delavnic s starejšimi osebami
  • Opredeljeni osnovni pogoji za kmetijska gospodarstva za izvajanje delavnic s starejšimi osebami
  • Analiza zadovoljstva in kakovosti življenja uporabnikov ob zaključku projekta.
  • Prav tako so bili doseženi vsi dodatni cilji projekta
  • Posestvo Trnulja je kot načrtovano dosegla 5000 evrov prihodkov iz naslova nove dopolnilne dejavnosti

Projekt je imel večplastne koristi tako za udeležence kot za sodelujoče. Starejšim je omogočil aktivno preživljanje časa, nova znanja o zdravem prehranjevanju in socialno vključevanje, kar se je odrazilo v povečanem zadovoljstvu in boljši kakovosti življenja. Kmetije pa so v tem času pridobile novo izobraževalno ponudbo, ki jim omogoča diverzifikacijo dejavnosti in dodatne prihodke.

Poseben poudarek je bil na prilagajanju delavnic za starejše, kar je zahtevalo tudi izobraževanje članov kmetij za delo s to skupino. Tako je eden od rezultatov projekta,  bil razvoj učinkovitih metodologij za vključevanje starejših v izobraževalne procese. S pomočjo Zavoda AS smo zasnovali smernice, kako prilagoditi aktivnosti za starejše.

Prilagojene delavnice – počasnejši tempo, več ponazoritev, prilagojene naloge.
Medgeneracijski pristop – vključevanje mladih in otrok za prenos znanja in izkušenj.
Dostopnost delavnic – organizacija na lokacijah, ki so dostopne starejšim.

Sodelujoče kmetije so tako skozi projekt pridobile novo perspektivo in znanja, kako vključiti izobraževanje starejših kot del svoje dejavnosti. V ta namen so potem oblikovali strategije za razširitev ponudbe:

Kmetija Burjek – Razvili so model delavnic “Iz polja do mize”, kjer obiskovalci sodelujejo v celotnem procesu pridelave hrane
Posestvo Trnulja – Uvedba  dodatnih programov trajnostnega kmetovanja in ekoloških kulinaričnih izkušenj
Kmetija Grčin – Razširil svojo ponudbo z novimi delavnicami o prehrani ter podnebnih spremembah

Projekt ni bil omejen le na sodelujoče kmetije, temveč smo razvili usmeritve za prenos modela na druge kmetije v Sloveniji. To pomeni, da lahko tudi druge kmetije v prihodnosti ponudijo podobne delavnice.

Projekt “Prehranske delavnice na kmetiji” je dokazal, da lahko inovativno povezovanje socialnega varstva in kmetijstva prinese trajne koristi za obe strani. Povezovanje kmetij z DEOS-ovimi centri in vključevanje starejših v aktivno preživljanje časa skozi trajnostne prakse bo ostalo pomemben cilj tudi v prihodnje.

Projekt se izvaja od 06.04.2022 do 06.04.2025.