V Centru starejših Črnuče, so ob svetovnem dnevu hipertenzije študentke delovne terapije in delovna terapevtka, pripravili zanimivo predavanje za stanovalce. Stanovalce so povabile v domsko kapelo, kjer so predstavile vse zanimivosti ter na koncu izmerile tudi krvni pritisk. Stanovalci so se z zanimanjem odzvali na predavanje.

Kaj so izvedeli? Krvni tlak ali pritisk, kot radi rečemo, je sila, s katero kri pritiska na steno žile, po kateri teče. Krvni tlak opredeljujeta dve številki, izrazimo pa ga v milimetrih živega srebra (Hg). Prva številka je vrednost sistoličnega krvnega tlaka, to je najvišjega krvnega tlaka v žili ob utripu srca. Druga številka je vrednost diastoličnega krvnega tlaka, to je najnižjega krvnega tlaka v žili med dvema utripoma, ko srčna mišica počiva. Normalni krvni tlak odraslega človeka pomeni, da je sistolični tlak od 120–129 mm Hg, diastolični krvni tlak pa od 80–84 mm Hg.
Normalne vrednosti sistoličnega in diastoličnega krvnega tlaka so zelo pomembne za učinkovito delovanje vitalnih organov, kot so srce, možgani in ledvice, ki skrbijo za naše splošno zdravje in dobro počutje. Meja, nad katero govorimo o hipertenziji, je 140/90 mm Hg. To sta številki, ki si ju je vredno zapomniti. Krvni tlak v območju 130 – 139/85 – 89 mm Hg je visoko normalni krvni tlak. Ljudje s takšnimi vrednostmi imajo večjo verjetnost, da bodo v prihodnjih letih razvili hipertenzijo.