V okviru tedna vseživljenjskega učenja, ki poteka širom Slovenije, so v DEOS Center starejših Gornji Grad v sodelovanju z Zavodom AS pripravili predavanje na tematiko Aktivnosti za krepitev spomina.

Predavateljica Špela Podvratnik, delovna terapevtka, je dobro prestavila tematiko Aktivnosti za krepitev spomina. Ugotovimo lahko, da je potrebno malo napora, da ohranimo svoje umsko stanje v dobri kondiciji. Poleg zdrave prehrane, velike količine konzumirane vode in telesne aktivnosti, je pomembno, da se poslužujemo preprostih »trikov«. Zmanjšamo uporabo tehnologije, ko delamo druge stvari in podobno. Na primer, preden gremo po nakupih, si vzamemo čas, dobro premislimo kaj potrebujemo in nakupovalni seznam večkrat ponovimo. Na ta način krepimo svoj spomin in skrbimo za umovadbo. Poslužimo se lahko veliko različnih vaj, med drugimi ponavljamo pregovore, rešujemo rebuse in križanke. Predavateljica je poleg teoretičnega dela za udeležence pripravila praktične vaje ter priporočala knjigo dr. Vojka Kavčiča: Umovadba.

Predavanje je niz srečanj svetovalnic za demenco, ki jih pripravljamo že drugo leto. Projekt, ki je sofinanciran s strani Občine Gornji Grad, je tako dobra popotnica za nadaljnja spoznavanja o bolezni demenca.