V naš Center starejših Gornji Grad smo povabili slovensko združenje za pomoč pri demenci Spominčica – Alzheimer Slovenija, ki je nevladna humanitarna organizacija. Glavna naloga Spominčic je pomoč svojcem obolelih za demenco, ki so pri tej bolezni izpostavljeni hudim stiskam, obremenitvam in izgorevanju. Dogodek smo organizirali v sodelovanju z Zavodom AS in občino Gornji Grad, katera je tudi sofinancirala dogodek.

Ta četrtek je v naših prostorih predavala Samira Lah mag. psih. in sicer na temo: PREVENTIVA – kako zmanjšati tveganje za demenco.

Izvedeli smo, da so programi preventive usmerjeni na biološke, psihološke in socialne dejavnike, ki vplivajo na zdravje ljudi. Čeprav demence ne more preprečiti, pa lahko vsaj odložimo začetek bolezni in upočasnimo njeno napredovanje. K preventivi sodijo: redna vadba – fizična aktivnost, zdrava prehrana, umska aktivnost, kakovostno spanje in aktivno družabno življenje.

Predavateljica nam je lepo razložila, da pri težavah s spominom lahko pomaga že zapisovanje stvari v temu namenjen zvezek ali planer. Urejeno in mirno življenjsko okolje tudi pripomore k manjšim vedenjskim spremembam. Vsekakor je pomembna seznanitev s potekom bolezni, tako samega človeka z boleznijo kot njegovih svojcev. Zagotovljeni mu morata biti pomoč, če jo že potrebuje, in če je še toliko pri močeh, spodbuda pri vsakodnevnih aktivnostih.

Špela Podvratnik