LITERARNI KROŽEK V PLEŠIVCU

V našem domu Zimzelen v Topolšici imamo zelo uspešen literarni krožek. Radi ga obiskujemo, saj vedno izvemo kaj novega in zanimivega, še posebej, odkar je naš mentor Srečo Črep.

Zadnje naše srečanje v torek, 8. oktobra, pa je bilo nekaj posebnega. Naš mentor je vsebino našega krožka pripravil malo drugače. Ideja je bila odlična.

Odpeljali smo se v vas Plešivec, kjer smo obiskali tamkajšnjo podružnično šolo, ki jo obiskuje 18 učencev. V tej šoli je skupaj z možem službovala učiteljica Ana Lušin, mladostna ljubezen Ivana Cankarja. Vsa pisma, ki jih je Ani Lušin pisal naš največji pisatelj, je mož ohranil še po njeni smrti.

V šoli nas je toplo sprejela učiteljica in domačinka Franka Klančnik, ki tu poučuje že 30 let. Pobudnica mnogih dejavnosti v šoli in v kraju nam je predstavila razstavo o življenju in delu Ane Lušin, ki bogati stene šole v sliki in besedi.

Kraj Plešivec, še posebej šola, ohranjata na Ano veličasten spomin. Ob koncu smo obiskali še njen grob. Prižgali smo svečo in položili cvetje.

Bil je lep jesenski dan. Vračali smo se bogatejši z mislimi na Ano in njeno kratko življenje, saj je umrla stara le 28 let.

 

Zapisala: Metka Mahne, stanovalka