Zavod Aktivna starost je v sodelovanju z DEOS Centrom starejših Gornji Grad pripravil sklop predavanja na tematiko s področja krivde, poslavljanja in doživljanja izgube bližnjih. Projekt sofinancira tudi občina Gornji Grad.

 

V drugem sklopu smo spoznali, kako se je težko pogovarjati o smrti. Predavateljica je besedo smrt, ki ima nekakšen negativen prizvok, zamenjala z besedo minljivost življenja. Ljudje se redko pogovarjamo o tej temi, čeprav je za vsakega izmed nas pomembna. Vsak posameznik gre po neki poti do »konca«, do minljivosti življenja.

 

Predavateljica je na lep način orisala človeško potovanje, od rojstva do minljivosti življenja. Poudarila je pomen zavedanja minljivosti življenja in pomen zavedanja, kaj si naši bližnji želijo, ko pride ta trenutek. Tudi sama se zavedam, da je to zelo občutljiva tematika, o kateri pa je resnično bolje govoriti odkrito, kot si pred njo zatiskati oči. Šok za osebo, ki ostane, je vedno prisoten…temu se ni moč izogniti, pa če se še tako dobro pripravimo na slovo. Vse, kar se enkrat rodi, skoti, zraste, prej kot slej zaključi svoje potovanje. In prav je, da se s svojim bližnjimi o tem pogovorimo. Se pogovorimo o tem, kaj si želimo. Želimo kremacijo ali krsto? Kakšno slovo želimo? Dostojanstveno in brez trpljenja!

 

Pogovorimo se in bodimo v zadnjih trenutkih naših bližnjih na razpolago. Omogočimo jim tisto, kar si želijo. Pa četudi je to v nekem trenutku kremna rezina…zakaj pa ne. Prinesimo jo! Poslušajmo drug drugega in pot v minljivost življenja bo za vse lažja.

 

“Življenje ni popotovanje do groba z namenom, da bi tja prispel varno in z dobro ohranjenim telesom, ampak to, da bočno zdrsneš, se temeljito izrabiš, popolnoma izčrpaš in glasno izjaviš: ‘Vau! Kakšno doživetje!'” Dean Karnazes