V DEOS Centru starejših Gornji Grad je od srede 1. avgusta do petka 3. avgusta potekala delavnica Skriti spomin – spol in upor, ki sta jih izvajali Metka Bahlen Okoli in Mihaela Žveglič. Delavnice so tokrat že drugo leto potekale v okviru Ne-festivala, ki se je letos ponovno odvijal v Gornjem Gradu.

Prvi dan delavnic smo namenili zgodbam iz našega otroštva. Spominjali smo se iger, ki smo se jih igrali in domačih opravil, ki smo jih opravljali. Ob tem smo ugotovil, da je bilo otroštvo v preteklosti v marsičem drugačno. Naslednji dan smo se skozi pogovor o življenju v obdobju med obema vojnama, med vojno in letih po njej, po spominih stanovalcev in stanovalk spraševali o vlogi žensk v teh časih. Prisluhnili smo različnim zgodbam iz življenja stanovalcev, veselim in žalostnim. Smejali smo se nagajivih prigodam in razmišljali o dogodkih v naših življenjih, ki so se nam vtisnili v spomin. Ob tem smo pričeli z izdelovanjem našega skupinskega plakata, ki smo ga poimenovali Spol in upor. Posvetili smo se zapisovanju zgodb, ki se jih spominjamo. Na plakat smo ta dan nalepili štiri zgodbe. Trije stanovalci so jih zapisali sami. Za eno zgodbo pa smo naredili povzetek po pripovedovanju. Zadnji dan delavnice smo ob pogovoru, obujanju spominov in pripovedovanju zgodb iz preteklosti namenili končni izdelavi skupinskega plakata. Iz revij smo izrezovali slike in napise, ki so se nam zdeli zanimivi in jih kot kolaž lepili na plakat. Skupinski plakat je ob zaključku delavnic bil postavljen na ogled na glavno prizorišče Ne-festivala Pr’ kozolc, kjer so se vsak večer odvijale igre in nastopi. Večernih dogodkov Pr’ kozolc so se udeleževali tudi stanovalci Centra.

V nedeljo je Pr’ kozolc potekal dogodek odprt za širšo javnost, na katerem se je predstavilo delo vseh delavnic, ki so potekale v okviru letošnjega Ne-festivala. Prva je bila  predstavitev delavnice stanovalcev Centra starejših Gornji Grad. Po kratkem opisu poteka dela in predstavitvi skupinskega plakata, se je gostom dogodka s svojo zgodbo predstavila ena izmed stanovalk.

 

O Ne-festivalu:

Ne-festival gledališča zatiranih, katerega producent, glavni organizator in pobudnik je KUD Transformator, je kreativno in izobraževalno srečanje ustvarjalcev in umetnikov, ki delujejo po tehnikah gledališča zatiranih v Sloveniji in tujini, pa tudi drugih ljubiteljev majhnih festivalov v naravi, ki raziskujejo načela skupnosti in aktivno sodelovanje skozi umetniške in aktivistične pristope. Ne-festival se je letos že šestič odvijal ponovno v Gornjem Gradu. Letošnja tema festivala je bila Igrani spol.

Izvajalki delavnice Skriti spomini – spol in upor:

Metka Bahlen Okoli deluje kot pedagoginja in andragoginja ter mladinska delavka z dolgoletnimi izkušnjami pri delu v projektih aktivne participacije v Zavodu Bob in KUD Transformator.

Mihaela Žveglič ima dolgoletne izkušnje z vodenjem projektov in delavnic za otroke, mladino in odrasle. Aktivno sodeluje pri vodenju in organiziranju umetniških dogodkov v Društvu Krog, ki se ukvarja s skupnostnimi umetniškimi praksami.

Več lahko preberete tudi v prispevkih v Delu: https://www.delo.si/kultura/oder/ne-festival-za-povedi-neslisanih-zensk-in-tihih-prekarcev-78394.html in Večeru: https://www.vecer.com/ne-festival-gledalisca-zatiranih-6538043