Barvito v Zimzelenu

Dolgoletna slikarska članica Društva šaleških likovnikov Štefka Kordeš je lani postala stanovalka Centra starejših Zimzelen v Topolšici. Ko smo jo ob njenem rojstnem dnevu tam obiskali, se mi je porodila ideja, da Štefki njeni slikarski prijatelji pomagamo z razstavo njenih likovnih del. Najprej v galeriji vile Bianca v Velenju, zatem še v Centru starejših Zimzelen Topolšica. Obe razstavi sta bili uspešno izvedeni.

Na otvoritvi v vili Bianca sem kot predsednik Društva šaleških likovnikov  Štefki Kordeš obljubil, da bo še slikala z nami, s svojimi slikarskimi prijatelji. V ta namen smo v sodelovanju z Zimzelenom organizirali slikarsko kolonijo v Topolšici. Direktorica Zimzelena Andreja Štefan Bukovič je bila nad predlogom za slikarsko kolonijo navdušena.  

Kolonije z naslovom »BARVITO V ZIMZELENU« se je 30. maja udeležilo 15 slikark in slikarjev ter 5 keramičark iz Društva šaleških likovnikov. Na koloniji so sodelovali: Salih Biščić, Jožica Slemenšek, Marjana Verbuč, Valentina Čoklc, Franc Klanfer, Jožica Klanfer, Milena Gabriela Štajner, Oskar Sovinc, Irena Guček, Zvonko Fijavž, Boris Tkalčič, Peter Petrovič, Mojca Korošec, Veronika Svetina, Franc Lesjak, Edita Kos Martinšek, Joža Vidmar, Antonija Florjan, Ina Krleža in Lidija Veber.

Zaradi slabega vremena je večina ustvarjala v prostorih  Zimzelena, nekaj pa tudi v parku pred hišo. Slikarji so slikali na platna v različnih tehnikah na prosto temo, keramičarke pa so oblikovale glinene izdelke in ob tem navdušile kar nekaj stanovalcev, da so se jim pri tem pridružili. Kolonija je potekala v prijetnem vzdušju, ustvarjena dela, pa bo društvo poklonilo Centru starejših Zimzelen.

To ni prvo tovrstno sodelovanje med društvom in Zimzelenom. Leta 2013 smo v okviru kolonije z naslovom »ZGODBA GLINE IN BARV« slikarji ustvarili likovna dela na platnih velikih dimenzij na temo zelišč, nastale pa so tudi velike forme glinenih kipov. Vsa dela danes »živijo« v Zimzelenu. Obiskovalci, stanovalci in zaposleni so navdušeni nad njimi, saj imajo poleg estetske vrednosti tudi uporabno, stanovalcem namreč pomagajo pri orientaciji ob njihovem gibanju v Zimzelenu.

Dela iz letošnje likovne kolonije bodo razstavljena v Zimzelenu od 13. junija dalje. Prijazno vabljeni na ogled.

Zapisal: Salih Biščić, predsednik Društva šaleških likovnikov