Podobe narave in volje duha v Zimzelenu

Zanimiv pozno popoldanski pogovor v DEOS Centru starejših Zimzelen Topolšica je bil 15. februarja z Alenko Avberšek ob odprtju razstave likovnih del njenega pokojnega moža Franca. Ko se je pred leti hudo poškodoval ob padcu z domače češnje in postal tetraplegik, se je Alenka odločila, da pusti službo in se posveti skrbi zanj. Po dobrem letu je Franc Avberšek ob njeni spodbudi vzel v usta čopič in pričel likovno ustvarjati. Neizmerna volja in nov smisel življenja ter ohranjanje bistrega duha so pripomogli, da so nastala dela, ki ga še vedno med ljudmi ohranjajo “živega”.

Njegova žena Alenka je v pogovoru predstavila moževo likovno ustvarjalnost, njegovo ljubezen do poezije in narave. Zato je njegove slike na plakatih opremila s poezijo njemu ljubih slovenskih pesnikov.

Franc Avberšek je, ko je še živel, rad prisluhnil nastopom velenjskega seksteta Anima Vita, v katerem poje tudi Alenka Avberšek. Anima Vita so nastopile tudi na otvoritvi razstave v Zimzelenu. Emil Štrbenk, Francov prijatelj in nekdanji sodelavec v Inštitutu za ekološke raziskave ERICO, pa je na odprtju razstave zrecitiral pesem Drejčnik Andrej, ki jo napisal Mile Klopčič, Franc pa jo je za časa življenja ob različnih priložnostih recitiral.

In kakšno je sporočilo razstave Podobe narave in volje duha?

Zreti v življenje z optimizmom, ne glede na to, kaj prinaša.

Zapisala: Nataša Gerkeš