Branje knjig velja skozi tisočletja za pomemben segment človekovega življenja. Branje je potovanje, potovanje v svet domišljije, potovanje v zgodovino in potovanje v svet, v katerem morda ne bomo nikoli živeli. Branje je kot življenje več življenj. Zato je pomembno, da pomen branja in veselje do branja prenašamo naprej. Čas, preživet z otrokom ob knjigi, z branjem, pripovedovanjem in pogovarjanjem, je kvalitetno preživet čas.

V DEOS Centru starejših Gornji Grad se zavedamo, da lahko igramo, kot pomembna institucija v lokalnem okolju, del vloge pri osveščanju branja smo se odločili, da od šolskega leta 2017/2018 izvajamo projekt STAREJŠI BEREJO OTROKOM, OTROCI BEREJO STAREJŠIM. Otrokom enot vrtca in prvošolcem prebirajo naši stanovalci, otroci prve in druge triade pa prebirajo tudi našim stanovalcem.

Na današnji dan smo se v sklopu projekta “Starejši berejo otrokom, otroci berejo starejšim” s stanovalci odpravili v OŠ Frana Kocbeka Gornji Grad. Tam so nam pripravili prekrasen program: otroci so zapeli šolsko himno, prebrali ljudsko zgodbo in v folklornih oblačilih zaplesali ljudske plese. Zgodbo je otrokom prebrala tudi naša stanovalka Pavla, ki je bila v preteklosti učiteljica, zato ji nastopanje in branje pred otroci ni tuje.

Ob petju pesmi se nam je vsem obiskovalcem naježila koža, ni pa manjkalo niti solz sreče, ki smo jih lahko zaznali v očeh stanovalcev. Morda se res ne zavedamo, kako malo je potrebno, da nekomu polepšamo dan. Mislim da je bil to dan, ki si ga bodo naši stanovalci zagotovo zapomnili.

Iskrena zahvala zaposlenim OŠ Frana Kocbeka Gornji Grad za povabilo n pogostitev na koncu srečanja. Še zlasti pa se zahvaljujemo otrokom, ki so nas nalezli njihove dobre volje in otroškega smeha. Se že veselimo ponovnega srečanja.

 

Če ne bomo brali, nas bo pobralo! (Tone Pavček)