Bogat ustvarjalni opus Janka Glazerja

V Zimzelenu jesen življenja preživlja Alenka Glazer, 92 letna pesnica, literarna zgodovinarka, prevajalka in urednica. Njen oče je bil slovenski pesnik, literarni zgodovinar, knjižničar in urednik Janko Glazer, ki ga je gospa Alenka v torek, 12. februarja, predstavila sostanovalcem v Zimzelenu.

Glazerjev bogat ustvarjalni opus je gospa Alenka delno predstavila v spominih nanj v pogovoru z Natašo Gerkeš. Stanovalkam in stanovalcem pa je prinesla na ogled tudi nekaj njegovih pesniških zbirk in zbirk pesmi različnih slovenskih pesnikov, ki jih je Janko Glazer zbral in uredil ter izdal v knjižni obliki.

V spominjanjih na očeta je gospa Alenka Glazer orisala tudi čas in prostor v katerem je ustvarjal. Janka Glazerja se je oprijela označba pesnik Pohorja. Po njem danes nosi ime osnovna šola v Rušah, Mestna občina Maribor pa že vrsto let podeljuje Glazerjeve nagrade za življenjsko delo in Glazerjeve listine za posebne dosežke na umetniškem področju.

Stanovalke in stanovalci so zbrano poslušali dobro uro trajajoče pripovedovanje izjemne sostanovalke in bili navdušeni tudi nad izborno slovensko besedo, ki jo je uporabila ob tem. Alenka Glazer je bila tudi predavateljica na Pedagoški akademiji v Mariboru, kjer je bil eden izmed njenih dijakov tudi Tone Partljič. Ta ima profesorico Glazerjevo v zelo lepem spominu, zelo pa se ga je oprijel njen nasvet: »Berite, berite, berite! Doma, na vlaku in v čakalnicah!«

Zapisala: Nataša Gerkeš