ZAVOD AKTIVNA STAROST je v sodelovanju z DEOS Center starejših Gornji Grad in KDLU GAL Rečica ob Savinji organiziral 4. EX-tempore Deos 2022, na temo »ŠTIRJE LETNI ČASI«. Projekt je sofinancirala tudi OBČINA GORNJI GRAD.

Likovna kolonija je projekt, ki je v Centru starejših Gornji Grad postal že stalnica, saj poteka že od leta 2019. Gre za dejavnost oziroma organizirano obliko sodelovanja, v kateri likovni umetniki ustvarjajo na samem licu mesta. Za kreacije je značilno, da so vezane na določeno tematiko.  Program se je odvijal v večnamenskem prostoru CVET DEOS Centra starejših Gornji Grad in na zelenici Zorinega vrta v Makovem svetu.

Izbrana tema »ŠTIRJE LETNI ČASI« predstavljajo pomlad, poletje, jesen in zimo. Spomladi sonce začne pridobivati na svoji moči, toplo žarki prebujajo naravo. Dnevi so daljši, noči krajše. S svetlobo in vedrino zremo na travnike in gozdove, kjer nas pričakajo prve pomladanske cvetlice. Topli žarki, prebudijo trave, grme, drevesa, ki začnejo zeleneti, brsteti in cveteti. Poletje nam prinaša ozelenela naravo, čebele in žuželke, gobe, visoke temperature, zrelo žito, sončni zahod in visoko travo, občasno pa tudi plohe in nevihte. Jesen je čas, ko se narava obarva v najrazličnejše barve in drevju počasi odpada listje. Ljudje pospravijo še zadnje pridelke, zaključijo dela v vinogradih in pripravijo zemljo na počitek. Pozimi narava počiva, nekatera drevesa so brez listov. Zunaj je hladno, pade sneg, pogosti sta megla in dež, temperature so nizke, piha močan veter.

 

Pri ustvarjanju je sodelovalo 15 likovnih ustvarjalcev, med njimi tudi dve stanovalki Centra starejših Gornji Grad. 

Dokončana likovna dela so na ogled v avli Centra starejših Gornji Grad do konca meseca oktobra.