Velika noč je sicer že za nami, vendar smo kljub temu spekli velikonočno pecivo. Torej danes smo se posladkali s sladkim velikonočnim kruhom z orehi in rozinami.

RECEPT ZA SLADEK VELIKONOČNI KRUH:

Za 12-14 kosov potrebujete:

  • 30 g kvasa
  • 200 ml mleka
  • 120 g sladkorja
  • 50 g rozin
  • 100 g mandljev
  • 120 g masla
  • 500 g moke
  • sol
  • 3 rumenjake
  • 1 zavitek vanilijevega sladkorja
  • 1 jajce
  • sladkor v prahu

Priprava:

  1. Kvas zdrobite v skledo, dodajte 5 žlic mlačnega mleka in 1 žličko sladkorja. Mešanica naj na toplem vzhaja približno 10 minut.
  2. Oplaknite rozine in jih odcedite. Mandlje grobo sesekljajte. Moko s ščepcem soli presejte v skledo, dodajte rumenjake, preostali sladkor in mleko, vanilijev sladkor, rozine in polovico mandljev. mandljev. Na koncu dodajte stopljeno mlačno maslo. Zgnetite trdno testo in ga pustite na toplem vzhajati 1 uro.
  3. Testo še enkrat pregnetite. Oblikujte štruco in jo pustite vzhajati naslednjih 30 minut. Stepite jajce, z njim premažite štruco in jo po sredini križno zarežite. Potresite jo s preostalimi mandlji. Kruh približno 45 minut pecite v pečici, segreti na 170 stopinj. Če ne želite, da se preveč zapeče, ga proti koncu peke pokrijte z aluminijasto folijo. Ko je pečen, ga potresite s sladkorjem v prahu.