Danes je v babičini kuhinji zadišalo po domačem in sicer po slivovih cmokih. Stanovalci so jih bili zelo veseli, saj jih je vonj in okus vrnil nazaj v spomine na njihovo otroštvo, ko so njihove babice pripravljale domače slivove cmoke.

Slivovi cmoki po babičinem receptu

Sestavine:

Za krompirjevo testo:

  • 500 gramov krompirja
  • 150 gramov moke (polovica ostre, polovica mehke)
  • 30 gramov masla ali margarine
  • 1 jajce
  • ščepec soli
  • malo naribanega muškatnega oreščka

Za nadev:

  • slive
  • sladkor

Za posip:

  • drobtine
  • maslo

Priprava:

Krompir skuhajte, ga olupite in pretlačite. Ko je še topel, mu primešajte maslo, sol, jajce in moko. Testo na hitro pregnetite. Razvaljajte ga na pol centimetra debelo. Razrežite ga na ne prevelike kvadrate. Na sredino vsakega kvadrata položite po eno razkoščičeno slivo. V vsako slivo dodajte nekaj sladkorja. Testo pazljivo zvijte v cmok. Cmoke kuhajte pokrite v vreli, soljeni vodi. Pripravljeni so, ko priplavajo na površino. Cmoke prelijte s prepraženimi drobtinami. Pa prijetno sladkanje 🙂