Klekljanje je obrt, pri katerem klekljarica izdeluje čipko.

Klekljanje se je v naših krajih rodilo v Idriji, dokončno se je razvilo v Spodnji Idriji, Trnovskem gozdu, Cerkljanskem, Ljubljani ter Selški dolini. Najbolj je bilo razširjeno na Žirovskem, kjer so leta 2006 proslavili 100 letnico. Klekljarice so delale: pozimi ob petrolejki, poleti pa na dvorišču, na soncu. Klekljale so predvsem ženske ter otroci (le redkokdaj so klekljali moški). Med tem, ko so klekljarice klekljale so se pogovarjale, pele,se družile ter učile klekljanja. Včasih so klekljali predvsem za cerkve, služenje denarja ter za osnovne življenjske potrebščine.

V Idriji je Ivanka Ferjančič odprla čipkarsko šolo, v katero so zahajale klekljarice iz širšega območja Idrije. Prav tako so v šolo hodile klekljarice, ki so se hotele naučite novih motivov. Klekljanje se ohranja kot ljudski običaj in ga najdemo v muzeju Idrija ter v muzeju Železniki.

 

S klekljanjem se ukvarja tudi naša zaposlena, gospa Marjeta Gregorič, in je svoj trud in navdušenje nad to obrtjo danes delila tudi z našimi stanovalci. Pripravila je kratko predstavitev, s seboj je prinesla tudi nekaj svojih izdelkov in pokazala kako se kleklja. Našim stanovalcem tovrstni običaj ni tuj, zato so z navdušenjem gledali in poslušali.