Izjemno razgibana ustvarjalnost Antona Corela

 

Torkovo dopoldne nam je 20. novembra polepšal stanovalec, gospod Anton Corel. V pogovoru z Natašo Gerkeš je pripovedoval o svoji razgibani ustvarjalnosti. Pravnik po izobrazbi, ki je bil vse življenje zaposlen na Pošti Slovenije, se je rodil v Kostelu, ki se razprostira ob slovensko-hrvaški meji. Kostela ni mogoče umestiti v nobeno slovensko pokrajino, nam je povedal. Ker Kostel je Kostel.

Anton Corel je bil večji del življenja razpet med službo, družino ter glasbo, skladanjem, zborovskem petju, lovu, ribolovu, zapisovanju zgodb iz Kostela in Podkraja, kjer je preživel večji del življenja. S svojo iskrivostjo, prijaznostjo, vedrino je bil vedno priljubljen zborovodja, sokrajan, mož in oče.

Kljub temu, da pogumno nosi že deveti križ, je Anton Corel tisti, ki poskrbi za dobro voljo v Zimzelenu. Kadar raztegne harmoniko in skupaj s stanovalci zapojejo Zimzelenovo himno, ki jo je napisal in uglasbil, je vedno veselo. Pa Ob bregu ob Savi je njegova, ki jo radi zapojejo. Tako je bilo tudi prvi zasnežen torek v novembru 2018. Dopoldne polno iskrivih Tonetovih zgodb ter polno glasbe in petja, ki so se razlegali iz četrtega nadstropja Zimzelena. To je v zimski dan vneslo toplino.

Zapisala: Nataša Gerkeš