Na cvetno nedeljo, zadnjo nedeljo pred velikonočno, krščanski verniki blagoslavljajo v šope povezano zelenje oziroma butarice.

Velikonočna butarica, del velikonočne simbolike, predstavlja snop tradicionalno obarvanih oblancev in zelenja. Blagoslov butaric v katoliških cerkvah na cvetno nedeljo sega v 9. stoletje, navada pa je poznana na območju srednje Evrope, v Nemčiji, Avstriji in na Češkem ter po vsej Sloveniji.

Za butarico obstajajo različna imena glede na posamezna slovenska področja in kraje: na Dolenjskem jo imenujejo pušelj ali žegen, v Beli krajini drenek, v Prekmurju in na Štajerskem snop, presmec ali pegelj, na Gorenjskem beganica, v Kranjski Gori prakelj, na Primorskem veja in vivnik, v okolici Ljubljane pa butarica ali tudi samo butara.

Tradiciji izdelovanja butaric sledimo tudi pri nas v DEOS centru starejših Cerknica. Skupaj s stanovalci smo se najprej odpravili na primorsko stran Slovenije, kjer smo nabrali zelenje za butarice. Ker radi združimo koristno s prijetnim, smo hkrati izkoristili priložnost, ter odpeljali našo stanovalko, ki je doma iz sončne primorske, na obisk k starim znancem, kjer smo nabrali tudi oljko, ki je simbol za mir. Naslednji dan pa smo se že pridno lotili izdelovanja butaric ter jih postavili na stojnico, kjer so na voljo vsem, da si jih priskrbijo za prihajajočo cvetno nedeljo.