ZAVOD AKTIVNA STAROST je v sodelovanju z DEOS Center starejših Gornji Grad in KDLU GAL Rečica ob Savinji organiziral 4. EX-tempore Deos 2022, na temo »ŠTIRJE LETNI ČASI«. Projekt sofinancira tudi OBČINA GORNJI GRAD.

Likovna kolonija je projekt, ki je v Centru starejših Gornji Grad postal že stalnica, saj poteka že od leta 2019. Gre za dejavnost oziroma organizirano obliko sodelovanja, v kateri likovni umetniki ustvarjajo na samem licu mesta. Za kreacije je značilno, da so vezane na določeno tematiko.  Program se je odvijal v večnamenskem prostoru CVET DEOS Centra starejših Gornji Grad in na zelenici Zorinega vrta v Makovem svetu. 

Izbrana tema »ŠTIRJE LETNI ČASI« predstavljajo pomlad, poletje, jesen in zimo. Spomladi sonce začne pridobivati na svoji moči, toplo žarki prebujajo naravo. Dnevi so daljši, noči krajše. S svetlobo in vedrino zremo na travnike in gozdove, kjer nas pričakajo prve pomladanske cvetlice. Topli žarki, prebudijo trave, grme, drevesa, ki začnejo zeleneti, brsteti in cveteti. Poletje nam prinaša ozelenela naravo, čebele in žuželke, gobe, visoke temperature, zrelo žito, sončni zahod in visoko travo, občasno pa tudi plohe in nevihte. Jesen je čas, ko se narava obarva v najrazličnejše barve in drevju počasi odpada listje. Ljudje pospravijo še zadnje pridelke, zaključijo dela v vinogradih in pripravijo zemljo na počitek. Pozimi narava počiva, nekatera drevesa so brez listov. Zunaj je hladno, pade sneg, pogosti sta megla in dež, temperature so nizke, piha močan veter.

 

Likovna kolonija je usmerjena v povečanje socialne vključenosti stanovalcev Centra starejših Gornji Grad, likovnih ustvarjalcev Kulturnega društva likovnih ustvarjalcev Zgornje Savinjske doline GAL in lokalne javnosti (na dejavnosti bomo povabili tudi zainteresirane iz celotnega območja občine Gornji Grad ter drugih občin v Zgornji Savinjski dolini).

Pri ustvarjanju je sodelovalo 15 likovnih ustvarjalcev, med njimi tudi dve stanovalki Centra starejših Gornji Grad. Stanovalci so lahko od bliže spoznali, kako izpod čopičev likovnih ustvarjalcev nastajajo čudovite podobe. Likovna dela bodo na ogled na razstavi v Centru starejših Gornji Grad predvidoma v mesecu avgustu, nato pa bodo krasila prostore Centra.