Najbolj razširjeno praznovanje v Sloveniji, povezano z vinom in vinsko kulturo, je martinovanje. Praznujemo ga 11. novembra in še ves teden ali celo dva. Takšnega jesenskega rajanja drugod po Evropi ne boste doživeli. Za pravo doživetje martinovanja se je dobro odpeljati tja, od koder vino izvira – med vinograde in vinarje. Martinovanja ne potekajo le v vseh slovenskih vinorodnih deželah, ampak povsod od Mediterana do panonskih ravnic.

Kot vsako leto, smo v našem Centru praznovali god svetega Martina ob sladkem in tekočem soku iz domačih prešanih jabolk, se zraven zavrteli ob zvokih harmonike ter skupaj tudi kakšno zapeli. Letošnja novost je bila “ruženje koruze”.  Naši stanovalci so obujali spomine, kako je to luščenje potekalo v starih časih. To opravilo je potekalo v zimskih večerih, ko je bilo delo v hlevih in v hiši končano. Takrat se je zbrala vsa družina, na večjih kmetijah pa so povabili tudi sosede in prijatelje, in ob pesmih in ob pripovedovanju raznih zgodb so luščili koruzo, ki so je nato nekaj zmleli za zdrob in moko, ostalo pa so imeli za krmo živali.