Kulturna dediščina starih sort fižola je v Sloveniji zelo bogata. Ocenjujejo, da jih imamo okrog 600 različnih. Žal pa se že kar nekaj časa opaža, da se ohranjanju te kulturne dediščine ne posveča pozornosti in s tem stare sorte izginjajo.
Druženje se je začelo s pogovorom o spominih, katere imajo naši stanovalci iz svojega življenja, od ranega otroštva pa do starejših let.
Ugotovili smo, da:
– je velika sprememba v količini fižola, katerega se posadi danes in koliko več so ga včasih,
– da večina jedi, katere so kuhali včasih so vsebovale fižol (kislo zelje, kisla repa, koleraba, ješprenj…),
Sledil je praktični del druženja, kjer smo skupaj prepoznavali različne stare sorte fižola, obujali spomine katerega so oni poznali, največ sadili ter kateri jim je bil najboljši. Ob vsem tem pa smo ga še prebirali.
PREBIRATI fižol pomeni, da odstranimo vse morebitne smeti in da se zrno loči po posamezni sorti.
Bili smo zelo produktivni, uspeli smo ga prebrati več kot 5kg.