Našim stanovalcem smo omogočili posebno izkušnjo. Odpeljali smo jih na solno terapijo v Spirala solno sobo v Vnanje Gorice.

Solna terapija je povsem naravna in varna metoda lajšanja težav pri boleznih dihal, alergij in kožnih obolenj. Primerna je za odrasle vseh starosti in otroke od šestega meseca dalje, še posebej tiste, ki jih mučijo zdravstvene težave, kot so astma, bronhitis, vnetje dihalnih poti, gripa, vnetje žrela, alergije, vnetja ušes in sluznice obnosnih votlin, ekcemi ter dermatitis. Pomagajo tudi pri kroničnem stresu, utrujenosti, slabem spanju, smrčanju, pri mišičnih obolenjih in bolečinah v sklepih…

Solna soba je posebna soba, ki je v celoti obložena z naravno kameno soljo. V solni sobi se, odvisno od njene velikosti, nahaja od 1,5 do 2 toni soli. V prostoru sta nadzorovana vlažnost (od 45 do 55%) in temperatura zraka (od 23 do 24°C).

V času terapije, posebna medicinska naprava, imenovana halogenerator, v sobo vpihava solni aerosol, ki ustvari mikroklimo, ki je podobna klimi na morju in rudnikih soli. Ta blagodejno vpliva na naše telo in počutje.

Bivanje v takšni mikroklimi in vdihavanje solnega aerosola imenujemo Solna terapija.

Začetki solnih terapij segajo v leto 1843, ko je poljski zdravnik Felix Bockowski ugotovil, da zrak v rudnikih soli, ki je nasičen s suhimi delci soli, zdravilno deluje na ljudi, ki imajo pljučne in dihalne težave.
Tako so začeli rudnike soli uporabljati za zdravljenje astme, bolezni zgornjega in spodnjega respiratornega trakta in alergij. Tovrstna metoda imenovana speleoterapija (gr. speleo pomeni jama) je postala zelo razširjena metoda zdravljenja po celem svetu. Številne solne jame in rudnike soli so tako spremenili v zdravilišča.

V osemdesetih letih prejšnjega stoletja so se z razvojem tehnologije, ki omogoča ustvarjanje mikroklime, ki vlada v rudnikih soli, pojavile prve solne sobe, ki so se hitro razširile po celem svetu, v zadnjem času tudi po Sloveniji.