Leto ima 365 dni, ampak le en dan je dan čokolade in ta, najljubši dan vseh čokoholikov, je vsako leto 7. julija.

Takrat lahko brez greha in brez slabe vesti pojemo kakšen košček čokolade več. Pa ne samo en košček. Dovoljeno je pojesti kar celo tablico čokolade.

Pri nas smo si jo danes vsekakor privoščili. Stanovalci so se zelo razveselili, ko so zagledali polno skledo čokolade. Kdo se pa ne bi ;)?

 

In še nekaj zanimivih dejstev o čokoladi:

  • Starodavna ljudstvo Majev in Aztekov so kot denarno valuto uporabljali kakavova zrna. Njihova pridelava je bila omejena, zato da bi s tem preprečili inflacijo.
  • Za izdelavo pol kilograma čokolade potrebujemo približno 300 – 400 kakavovih zrn.
  •  Vsako kakavovo drevo proizvede približno 2000-2500 kakavovih strokov.
  • Ker so drevesa kakavovca zelo občutljiva, kmetje vsako leto izgubijo v povprečju 30 odstotkov svojega pridelka.
  • Bela čokolada tehnično gledano ni prava čokolada, saj ne vsebuje kakavovih zrn.
  • Če vsak dan pojemo košček prave temne čokolade, se tveganje za srčne bolezni zmanjša za eno tretjino.
  • Temna čokolada vsebuje več antioksidantov kot borovnice, pravi čaj ali rdeče vino.
  • Beseda »čokolada« prihaja iz azteške besede »xocoatl«, kar se nanaša na grenko in pekočo pijačo iz kakavovih zrn.
  • Prva čokoladna tablica je bila izdelana leta 1847.
  • Čokolada je največkrat kupljeno darilo na svetu.
  • Uradni svetovni rekord za zaužitje enega kilograma čokoladnih bonbonov je 6 minut.
  • Švicarji so največji porabniki čokolade na svetu in jo v enem letu pojedo nekaj manj kot 9 kilogramov na osebo. V nasprotju s Švicarji jo povprečen Američan poje le nekaj manj kot 5 kilogramov.
  • Leta 2013 je Belgija izdala več kot 500.000 poštnih znamk z vonjem kakava in prekritih z lakom, ki je videti kot čokolada.

Zanimivo, kajne?