V petek, 21. junija, na prvi poletni dan se je na vrtu enote Lavanda odvijala že četrta tradicionalna etnološka prireditev, POZDRAV POLETJU. Kulturno glasbeni program so obogatili številni gostje in sodelujoči, ki so s seboj prinesli vsak svoj košček kulturne dediščine. Pevska skupina Polanski odmev iz Poljanske doline ob Kolpi, so s svojimi prečudovitimi glasovi prepevale ljudske pesmi, folkloristi iz KD Rak Rakek, so nam pokazali star ljudski ples, Benjamin Škrab nam je zaigral nekaj poskočnih viž na svoji harmoniki, gospod Beno Peček, amaterski igralec doma iz Starega trga pri Ložu, pa nas je v vlogi Otona Župančiča odpeljal v čas, ko je slovenski pesnik in dramatik obiskoval naše kraje, natančneje Loško Dolino, ko se je v iskanju zdravja, miru, predvsem pa novega pesniškega navdiha umikal iz Ljubljane. Bogat kulturni program so letos prvič še dodatno popestrile etnološke točke, na katerih so se nam predstavile gospa Janja Urbiha s polstenjem, gospa Vlasta Rossi s papirnato tehniko, gospa Mihela Klančar z oblikovanje iz gline, gospa Martina Mramor s pletenjem iz naravnih materialov ter gospa Mira Sapač z izdelovanjem rož iz krep papirja.

Po končani prireditvi je sledilo še odprtje razstave “Ohranimo našo dediščino za bodoče rodove” sester Marije Gruden in Mire Sapač.

Da je na naši prireditvi tudi omamno dišalo, je poskrbelo Društvo podeželskih žena Klasje, ki so za vse nas pripravile domače dobrote naših babic, nam vsem poznane “flancate”. Za osvežitev pa smo pripravili tudi domač bezgov sok, ki smo ga naredili skupaj s stanovalci.

 

Našo etnološko prireditev so objavili tudi v Notranjsko primorskih novicah. Klik na spodnjo povezavo za članek:

https://notranjskoprimorske.si/2019/06/v-centru-starejsih-so-poletje-pozdravili-s-pesmijo-in-druzenjem/

 

Foto: Tine Šubic