Na prvi poletni dan, 21. junija, se v našem Centru vsako leto tradicionalno zberemo in organiziramo etnološko obarvano prireditev, s katero pozdravimo poletje. Pozdrav poletju se je tudi letos odvijal pred Centrom, kjer smo prizorišče tematsko uredili in pripravili prostor za nastopajoče.

Letos smo gostili ljudske pevce Jezerce, doma iz okolice Cerkniškega jezera, kateri že 10 let ohranjajo kulturno dediščino petja ljudskih pesmi, tako kot so jih učili njihovi starši in stari starši. Na odru so se poskočnih nog predstavili tudi plesalci in plesalke plesne skupine Migaj-migaj iz Loške doline pod skrbnim vodstvom gospe Ane Ferjančič. Gostili smo tudi gospo Janjo Urbiha, doma iz bližnjih Kozaršč’, ki je kulturni program obogatila s svojim doprinosom ohranjanja kulturne dediščine. Predstavila se nam je kot predica ter pokazala veščine predenja na kolovratu.

Za dobrote pa so kot že večkrat poskrbele gospe iz Društva žena in deklet na podeželju Klasje, ki so že tradicionalno pripravile domače pohano pecivo.

 

Foto: Tine Šubic