Pomlad prinaša kar precej zdravilnih plodov za pripravo poparkov, sirupov, napitkov, juh in čajev. Med njimi je gotovo tudi regrat, ki je tudi v cvetu še zelo uporaben. Zato so se stanovalke iz enote Breza, skupaj z delovno inštruktorico Sabino, odpeljale na bližnji travnik ob gozdu in nabrale veliko košaro krasnih rumenih cvetov. Vreme in pokrajina sta bila čudovita, presenetile pa so jih tudi srnice, ki so jih uzrli na bližnji jasi. V centru so gospe, po starem običaju, v steklene kozarce naložile plasti regratovih cvetov in sladkorja za pripravo krepčilnega regratovega sirupa. 

Za uživanje pripravkov iz regratovih cvetov obstaja kar nekaj razlogov, med pomembnejšimi pa je gotovo ta, da regratovi cvetovi nudijo izvrsten vir lecitina. Ste vedeli da ta pomaga izboljševati možganske funkcije? Lecitin med drugim lahko zmanjša tveganje tudi za Alzheimerjevo bolezen ali vsaj nekoliko upočasni njeno napredovanje. Poleg tega je koristen tudi za naša jetra, enega najpomembnejših organov v našem telesu. Cvetovi regrata nudijo tudi bogato količino vitaminov A in C ter vitaminov iz skupine B, betakarotena, železa, cinka in kalija.