Stanovalci DEOS Centra starejših Notranje Gorice se vedno z veseljem odzovejo na sodelovanje pri raziskavah. Če pa raziskava obsega še fizične in miselne naloge, je zadovoljstvo toliko večje.

Tako so stanovalke in stanovalci od začetka meseca januarja do konca meseca aprila sodelovali pri raziskavi z naslovom »Primerjava učinkov vadbe za ravnotežje s kognitivnimi nalogami in vadbe za mišično zmogljivost spodnjih udov na ravnotežje in hitrost hoje pri starejših odraslih«, ki jo je izvajala Maja Tušek, študentka magistrskega študija fizioterapije na Zdravstveni fakulteti v Ljubljani. Vadba je potekala v dveh skupinah. Prva skupina je izvajala vadbo za ravnotežje z dodatkom kognitivnih nalog, druga skupina pa vadbo za mišično zmogljivost kolčnega in kolenskega sklepa s Thera-Band elastiko. Namen raziskave je bil ugotoviti vpliv specifične vadbe za ravnotežje z različnimi miselnimi nalogami in specifične vadbe za mišično zmogljivost spodnjih udov na ravnotežje in hitrost hoje, ter katera od zgoraj opisanih vadb je najprimernejša za uporabo v kliničnem okolju.

Danes je v večnamenskem prostoru potekalo zaključno testiranje za raziskavo. Prepričani smo, da bodo rezultati pozitivni, saj so se tako stanovalci kot tudi fizioterapevtka Maja izredno potrudili. V znak hvaležnosti je Maja za stanovalce pripravila manjšo pogostitev, fizioterapevtka Barbara in stanovalci pa so ji poklonili drobno pozornost kreativnih ustvarjalk ter ji zaželeli vse dobro na njeni osebni ter strokovni poti.