V zadnjih 2 tednih je naš center obiskalo kar 12 študentov drugega letnika delovne terapije iz Zdravstvene fakultete Ljubljana. Pod vodstvom mentorice in profesorice, gospe Špele Mihevc, ter naših delovnih terapevtk so se vključevali v sam proces dela, se s stanovalci pogovarjali, jim delali družbo na sprehodih in jih zapeljali z inovativnim kolesom Nada. Stanovalci so bili nad njihovim doprinosom navdušeni, saj so prepričani, da mlada energija pozitivno vpliva tudi na njihovo dobro počutje.

Klinične vaje mi bodo ostale v lepem spominu. Moram priznati, da je področje gerontologije zelo zanimivo in hkrati zahtevno, saj so si uporabniki v domu zelo različni, imajo lahko kar nekaj pridruženih bolezni. Zahteva ustrezno in primerno komunikacijo, predvsem pa je pomemben že prvi stik, ki ga navežeš z uporabnikom. Pohvalila bi mentorico, ki mi je ves čas vaj bila na voljo za vprašanja in prijazne spodbude. Prav tako sta tamkajšnji delovni terapevtki poskrbeli, da sem se počutila dobrodošlo. Seznanili sta nas s protokoli v njihovem domu in razkazali postopke nameščanja OVO (osebne varovalne opreme) in higienske protokole. Za nas sta se zelo potrudili in izvedli delavnico o hranjenju pacientov. Poskrbeli sta za dober prvi stik študenta s stanovalcem. Tako sem lahko do njih pristopila veliko bolj ustrezno in samozavestno, z več zaupanja samo vase. Tudi odnos je bil izjemno spoštljiv in prijazen, tako da sem z veseljem prihajala na klinične vaje in se učila novih stvari. (Greta)

Klinične vaje v centru DEOS V Notranjih Goricah bi opisala s tremi besedami; podpora, toplina in znanje. (Anja)

Delovni terapevtki Anita in Andreja sta že prvi dan predali občutek sprejetosti, zanimanja za študente in pa predvsem poskušali, kar se da dobro opisati in predati občutek dela v DEOS-u. Kljub temu, da je trenutno stanje onemogočilo vpogled in sodelovanje v mnogih aktivnostih, ki jih center nudi, sta nam ponudili in tudi izpeljali delavnico o pravilnem hranjenju pacientov ter omogočili, da smo študentke prvič poskusile transfer bolnika z sobnim dvigalom in pa pomikanje po postelji, česar pri predhodnih vajah nismo imele možnost izkusiti. (Nives)

Vaje iz področja gerontologije v DEOS Centru starejših Notranje Gorice so mi bile zelo všeč, hkrati pa so to bile moje najljubše vaje v okviru prakse v drugem letniku. (Nika)

Že takoj me je presenetilo prijetno in domače okolje ter prijaznost in dobrosrčnost vseh zaposlenih v ustanovi. Posledično sem zelo hitro dobila občutek sprejetosti in se prvič nisem počutila kot eden izmed mnogih študentov, ki so tam zgolj zato, da opravijo eno tedenske vaje. (Maruša)

Vaje iz področja gerontologije v DEOS Centru starejših Notranje Gorice so mi bile ene ljubših. Presenetil me je odnos med zaposlenimi ter zaposlenih do nas. Takoj sem dobila občutek sprejetosti. Z uporabnico, ki mi je bila dodeljena sem zelo zadovoljna, bila mi je v ravno pravšnji izziv. (Ema)