Danes, 21. marca, je svetovni dan lutkarjev in poezije, zato smo v naš center pripeljali mini gledališče, katerega so se stanovalci z veseljem udeležili. V ta namen smo med nas povabili prav posebnega gosta, gospoda Miha Razdriha, nadleškega poeta, interpreta in snemalca, ki ga ni mogoče na hitro opisati. Notranjec po duši in po srcu, z jasno izreko in poglobljeno interpretacijo zgodb ali pesmi pritegne pozornost na vsaki prireditvi in nastopu. Sodeluje z več ustvarjalci s področja ustnega izročila in lokalne dediščine Loške doline, delo povezuje s prostim časom in dokumentira dogodke.

Gospod nam je predstavil prav posebno zvrst gledališča, za katero stanovalci še niso slišali. To je kamišibaj, japonska zvrst gledališča, ki je bolj intimna oblika pripovedovanja zgodb ob slikah, ki so vložene v lesen oder, imenovan butaj. Pripovedovalec (kamišibajkar) ob pripovedovanju menja slike, ki prikazujejo dogajanje v zgodbi. Kamišibaj uvrščamo med predstave manjšega tipa oz. komornega gledališča. Slike pa vabijo k bližini in vključenosti gledalcev v vzdušje zgodbe.

Tako so si stanovalci, navdušeni nad tovrstnim gledališčem, ogledali predstavo Povodenj. Povodenj je sicer slikanica domačega pisatelja iz Podcerkve, Matevža Haceta, ki jo je izdal s pomočjo javnega zavoda Snežnik ter drugih organizacij, da bi v mladih vzbudil zanimanje za stare čase in kmečka opravila. Tako se ohranja tudi delček zgodovine in literarne dediščine Loške doline. Zgodba povzema vremensko ujmo, ki povzroči poplave v Loški dolini, zaradi česar so morali domačini reševati pridelek. Za ilustracije pa je poskrbela mag. Karmen Bajec, akademska slikarka, ki je tudi domačinka.