Projekt “Pliško zate” je nastal na predlog direktorice centra, ki je menila, da bi bilo dotikanje in božanje različnih materialov blagodejno za starejše, predvsem tiste, ki imajo napredovalo demenco. V mislih je imela predvsem taktilne table, vendar pa teh ne moreš vzeti v posteljo in jih imeti na voljo ves čas. Tako se je napotila na OŠ Brezovica in pred zborom učiteljic ter učiteljev predstavila svojo idejo. Vsak otrok naj bi prinesel enega pliškota, ki bi bil večji od 10 cm in manjši od 50 cm. Poleg tega bi bilo lepo, če bi izvedli projekt v katerem otroci naredijo nekaj koristnega za starejše. Zaposlenim in otrokom z OŠ Brezovica se je zdela ideja zanimiva in z veseljem so podarili eno izmed svojih igrač, ki so jo lahko pogrešili. Ko so jih nabrali že okoli 300, so le-te dostavili v center starejših Notranje Gorice in se udeležili razdeljevanja.  Z učiteljicami in našimi zaposlenimi so hodili od vrat do vrat po centru, poklanjali pliškote, nasmehe in stanovalce še dodatno presenetili z zvoki harmonike. Med pogovorom in stiskanjem se je utrnila marsikatera solza sreče. Odziv je bil nad pričakovanji, saj so se prav vsi stanovalci razveselili. Nekateri so pliškote stiskali, se z njimi pogovarjali, drugi so povedali, da bojo z njimi presenetili svoje vnučke in pravnučke, ko jih bodo obiskali. Zaposleni so poročali, da je bilo prisrčno videti pliškote po posteljah stanovalcev in kako so jih nekateri stiskali v postelji ter se z njimi pogovarjali, kot bi bili živi.

Projekt “Pliško zate” je bil namenjen predvsem stanovalcem, ki so zaradi bolezni ali visoke starosti v svoji sobici, dobil pa je veliko večje razsežnosti, saj smo zopet osrečili preko 200 starejših oseb. Projekt smo razširili tudi med druge starejše osebe, v druge domove in skupnost.

Kako malo je treba, da nekomu polepšamo dan. Kako malo je treba, da se nekomu vtisnemo v spomin. Nasmeh in topla beseda nas nič ne staneta, a čudežno delujeta! 🙂