Pri današnji zeliščni skupini, kjer se pogovarjamo o raznoraznih živilih, smo marsikaj zanimivega slišali o eksotičnemu mangu in banani.

Mango je kralj sadja, kot mu pravijo, saj je eden najslastnejših tropskih sadežev, poleg tega pa je tudi bogat vir zdravilnih snovi. Mango, kakršnega običajno prodajajo v naših trgovinah, je le ena izmed vrst tega priljubljenega sadeža oziroma jabolka tropov. Obstajajo tudi veliko manjši (težki so lahko od 150 do 750 gramov), bolj okrogli kot ovalni, sočnejši in slajši… po svetu raste kar tisoč različnih vrst tega, več kot štiri tisoč let starega super sadeža, kot mu pravijo strokovnjaki zaradi njegovih zdravilnih učinkov.

Banana je užiten sadež, botanično je to jagoda. Banane so plod različnih vrst zelnatih rastlin iz roda Musa. Sadeži so različnih barv, velikosti in trdnosti, običajno so podolgovati in ukrivljeni z mehkim škrobnatim mesom, pokritim z zelenim, rumenim, rdečim ali vijoličnim olupkom, ki ob zrelosti porjavi. Sadeži v šopih visijo z drevesa. Skoraj vse moderne jedilne partenokarpne (brez semen) banane izhajajo iz dveh divjih vrst – Musa acuminata in Musa balbisiana.

Iz manga in banane, smo za pokušino pripravili puding s chia semeni, ki je bil naravnost fantastičen.