Kot pravi stara kitajska legenda, naj bi prva skodelica čaja nastala po naključju približno tri tisoč let pred našim štet­jem. Ta legenda pripoveduje o mladem kitajskem cesarju Shen Nungu, ki je bil, kar zadeva zdravje, pravi obsedenec in je zahteval, da se voda za pitje vedno prekuha. Nekega dne se je na poti v oddaljeno provinco svojega cesarstva med počitkom usedel pod drevo, in medtem ko je dal sluga zavreti vodo, je vanjo z drevesa padlo nekaj listov. Voda je porjavela, cesarja pa je zanimalo, kakšen okus ima, zato je tekočino popil. Nenadoma je začutil, da utrujenost in zaspanost popuščata ter da postaja bolj svež in sproščen. Tako se je rodila poživljajoča pijača prijetnega okusa, ki je v Evropo prišla šele v 17. stoletju, ko so jo nizozemski zdravniki priporočali kot zdravilo za krepitev duševnih zmožnosti.

Danes smo poizkušali črni in zeleni čaj z mlekom tako, kot ga pijejo Angleži. Ob klasični glasbi je bilo druženje zelo prijetno, zato čajanko zagotovo še ponovimo.