Tokrat smo v naši babičini kuhinji pripravljali jabolčne cmoke, katerih okus je marsikaterega stanovalca vrnil nazaj v otroštvo. Kulinarično dopoldne je popestril stanovalec, gospod Mirko Poje, ki je raztegnil meh svoje harmonike. Cmoki so bili odlični in zelo okusni.

Recept:

  • 500 g jabolk
  • približno 200 g pšeničnega zdroba
  • 1 jajce
  • 1 ščepec soli
  • 4 žlice masla
  • zmlete oreščke ali krušne drobtine
  • mleti sladkor in cimet za posip

Postopek:

Jabolka operemo, olupimo in grobo naribamo. Dodamo jajce, zdrob in sol ter vse dobro premešamo, da dobimo gladko testo, ki ga pustimo počivati 10 minut.  Iz testa z navlaženimi rokami oblikujemo majhne cmoke, ki jih kakšnih 5 minut kuhamo v rahlo osoljenem kropu. Kuhani so, ko priplavajo na površje. V ponvi stalimo maslo in na hitro popražimo drobtine ali zmlete oreščke ter v tem povaljamo in na hitro popražimo cmoke. Nadevamo jih na krožnike in po želji posujemo z mletim sladkorjem in cimetom ter takoj postrežemo.

Dober tek!