Tokrat smo v naši babičini kuhinji pripravljali jabolčne cmoke, katerih okus je marsikaterega stanovalca vrnil nazaj v otroštvo. Kulinarično dopoldne je popestril stanovalec, gospod Mirko Poje, ki je raztegnil meh svoje harmonike. Cmoki so bili odlični in zelo okusni.
Recept:
- 500 g jabolk
- približno 200 g pšeničnega zdroba
- 1 jajce
- 1 ščepec soli
- 4 žlice masla
- zmlete oreščke ali krušne drobtine
- mleti sladkor in cimet za posip
Postopek:
Jabolka operemo, olupimo in grobo naribamo. Dodamo jajce, zdrob in sol ter vse dobro premešamo, da dobimo gladko testo, ki ga pustimo počivati 10 minut. Iz testa z navlaženimi rokami oblikujemo majhne cmoke, ki jih kakšnih 5 minut kuhamo v rahlo osoljenem kropu. Kuhani so, ko priplavajo na površje. V ponvi stalimo maslo in na hitro popražimo drobtine ali zmlete oreščke ter v tem povaljamo in na hitro popražimo cmoke. Nadevamo jih na krožnike in po želji posujemo z mletim sladkorjem in cimetom ter takoj postrežemo.
Dober tek!