V Narodni galeriji v Ljubljani od 21. junija 2018 do 10. februarja 2019 poteka razstava najbolj znane slovenske umetnice Ivane Kobilce. V sodelovanju z galerijo so si tudi naše stanovalke ogledale te imenitne stvaritve. Preko vodenega ogleda, ki ga je zelo profesionalno izpeljala ga. Nataša, so izvedele še marsikaj novega in bile naravnost navdušene. Po ogledu razstave so si privoščile še odlično kavico v tamkajšnji kavarni.

Razstavo sestavlja dvanajst sklopov, ki raziskujejo razvoj Kobilčinih motivov pod münchenskih portretnih študij in orientalizma, otroških portretov in žanrskih podob, žanrskega interierja do akta in meščanskega portreta. Poleg koraka k plenerizmu, modernega načina slikanja, so predstavljene še okoliščine nastanka alegorične podobe Slovenija se klanja Ljubljani in nekatera mesta, kjer je umetnica delovala: Ljubljana v zgodnjem in poznem obdobju, Pariz, Sarajevo in Berlin. Priljubljenim slikam, kot sta Poletje in Kofetarica, so pridružene slikarkine umetnine iz zasebnih zbirk, ki so skoraj neznane širši javnosti, vse skupaj pa odsevajo Kobilčino ustvarjalno moč in raznolike vplive evropskih umetnostnih epicentrov.

Ivana Kobilca se je slikarsko oblikovala v zadnjih dveh desetletjih 19. stoletja, ko je postal realizem v Evropi sprejemljiv za rastoči srednji sloj, ki je prek politike in ideologije obvladoval celotno umetnostno dogajanje. V šestinštirideset let dolgem ustvarjanju se je zgledovala po največjih evropskih naturalistih in simbolistih. Bila je pridružena članica Salona francoske Société nationale des beaux-arts in trikrat uvrščena na njeno razstavo. Razstavljala je po celotni Evropi, med drugim s Ferdom Veselom kot prva Slovenka na beneškem bienalu. Kot edina Slovenka je redno in od blizu spremljala razstave treh glavnih secesij (na Dunaju, v Münchnu in v Berlinu). Dobivala je prestižna naročila za cerkveno in za posvetno oblast, doma in v Bosni, kot mojstrici socialnih stikov pa ji je uspelo portretirati ljudi vseh slojev in starosti: od berlinskih milijonarjev, politikov, meščank in otrok do gorenjskih vaških posebnežev.